Детската стая: 5 съвета за обзавеждане, което ще издържи във времето

Когато в семейството се появи дете, то може преобърне живота ви напълно. И със сигурност ще го направи с жилището. Докато е още съвсем малко, то може да спи и при родителите си. Но, когато порасне, или ако сте от хората, за които личното пространство е важно, добре е детето да има отделна стая, в която да спи и играе.

Обзавеждането на детска стая е по-предизвикателно отколкото всяка друга стая в дома. Детето се променя ежедневно, а с него се променят нуждите, желанията и предпочитанията му. Ето защо, ако обзавеждането на хола може да издържи следващите 10 години без проблем, то детската стая ще се променя много за това време. От началото на живота си, детето ще се развива постоянно, но това не означава, че трябва да променяте изцяло стаята му всеки път. Вместо това, най-доброто, което бихте могли да направите, е да обзаведете стаята, следвайки нашите 5 професионални съвета.

Използвайте мултифункционални мебели

Мебелите, които могат да се използват по няколко начина, са много по-подходящи за детската стая, отколкото онези, които имат само една функция. Не забравяйте това, когато обмисляте какво да бъде обзавеждането. Заменете масата за повиване със скрин или бюро, върху които слагате подложка за повиване. Такива предложения например имат производителите от Stokke. Така, когато спрете да го повивате, детето ще има готово бюро, върху което да твори, или да пише домашните си, когато им дойде времето. Леглото е друга мебел, на която да обърнете внимание. Вместо да купувате стандартните кошари със стени, може да вземете единично легло или дори малко по-голямо, с прегради отстрани. Така, когато детето е малко, може да използвате преградите, а когато порасне, просто да ги махнете.

Мултифункционални мебели за детска стая

Инвестирайте в качествени мебели

Когато избирате мебели за стаята на своето дете, заложете на качеството. Да, на пазара ще намерите всякакви размери и цветове мебели, но за най-важните, заложете на естествени материали като дъб и орех. Направете това за мебелите, които трябва да присъстват във всяка детска стая: легло, гардероб, шкафове и бюро.  Така ще сте сигурни, че ще издържат във времето и няма да се налага да купувате нови през няколко години, защото старите са вече захабени.

Оставете важните елементи в неутрални цветове

Във всеки дизайнерски проект има няколко области, които искате да издържат във времето – подови настилки, мебели и цветове на боята. Вместо да използвате тези неща за акцент на детската стая, оставете ги в неутрални цветове. Например, вместо да боядисвате стаята в класическото розово или синьо, изберете по-деликатен и неутрален цвят.

Що се отнася до настилките и мебелите, земните дървени цветове ще внесат уют и ще могат да се съчетаят лесно с цветните аксесоари. Тук цената също има своята сила. Ако артикулът, който искате да купите, струва значителна сума пари, изберете такъв в цвят, който няма да изглежда остарял или захабен след години.

Мебели за детска стая в неутрални цветове

Например, ако трябва да избирате между скрин в розово, който е по-евтин, но изглежда красиво, и скрин от естествен орех, който ще ви струва малко по-скъпо, изберете скъпото, но качествено и неутрално пред евтиното и цветно.

Придайте акцент на стаята с правилните аксесоари

Когато става въпрос за детска стая, лесно си представяме много и разнообразни цветове навсякъде. А децата ги обичат. Но когато стане въпрос за подходящ цвят, изборът може да бъде много труден. Това, че малкото ви момиченце обожава цикламено в момента, не означава, че ще го предпочете след 2 години. Ето защо е важно да оставите цветовете за декоративните елементи, които лесно можете да смените след това – пердета, килим, възглавници, спално бельо и рамки.  Така, детето ще се радва на любимия си, за момента,  цвят, а вие ще си спестите много главоболие, когато то започне да променя предпочитанията си.

Детска стая или гостна? Сменете текстила и декорациите и двете стават възможни.

Това направихме, когато трябваше да обзаведем втората спалня в апартамент SA 09. В зависимост от избора да декорация, лесно можем да я превърнем както в спалня за гости, така и в детска стая. 

Попитайте детето си за мнение

Ако детето е достатъчно голямо и може да участва в избора на обзавеждане, позволете му. Детската стая е неговото малко кралство, в което то трябва да обича да прекарва време. Ето защо е важно да имате в предвид мнението и предпочитанията му.

Когато става въпрос за деца, знаете, че нищо не е перманентно. Малките човечета се променят постоянно, а с тях предпочитанията и желанията им еволюират. Ето защо е много важно да отделите специално внимание на детската стая в дома си. Придържайте се към идеята за минимализъм, когато избирате мебелите и заложете на качеството и естествените материали. А, ако не знаете от къде да започнете, но искате наистина функционална и добре изглеждаща детска стая, свържете се с нас.

Leave a Reply