Как да си направим хоум офис, ако не разполагаме с излишно пространство у дома?

интериорен дизайн, спалня, бюро, хоум офис, мебели за спалня

Хоум офис- ако до преди месеци това, беше модерен тренд и по-скоро изключение за хората работещи в големи технологични компании, стартъпи и фриленсъри, искаме или не, със развихрянето на пандемията с вируса Covid19 по-голямата част от хората, които така или иначе работехме в някакъв вид офис, се сдобихме с „хоум“ такъв.

Един лаптоп и един диван, стигат ли за да имаме домашен офис? За няколко дни може и да стигнат, но за редовна употреба, постоянна работа от вкъщи и особено за хора, които не живеят сами лаптопа и дивана сами по себе си офис не правят.

Във всеки дом има нужда от обособено поне едно работно място, осигуряващо известно уединение, удобството на големия монитор, а може би и принтер.

В идеалния сценарий, това би било отделно помещение. Но на практика колко от нас разполагат с една излишна свободна стая в дома си, която да превърнат в кабинет? Ако се налага да се действа в движение, като например в настоящата ситуация на наложителна само-изолация и национална карантина как можем да “внедрим” домашен офис вкъщи, съобразявайки се с наличното пространство?

Планирайте място за домашния си офис в спалнята

Интериорен дизайн на спалня, бюр и офис в спалня

Обикновено през деня семейството е в хола, децата, които не са на градина и училище също и основната спалня осигурява нужното уединение и тишина. За да се впише в интериора и да не стои като свободен елемент, най-добре да не залагате на класическото офис бюро с контейнер, а използвайте тясна маса тип тоалетка. Така тя си остава тоалетка, когато не ви е необходимо бюро и избягвате офис стилистиката.

Ако ще я прибавите към вече наличната мебелировка и няма как да е изработена от същите материали, то заложете на напълно различна текстура и цветове, като направите тясното бюро акцент. Например от естествено дърво. Създаването на домашния офис в спалнята не е подходящо за хора, които имат нужда от голям монитор тъй като монитора не е подходящ за атмосферата на спалнята, нито настройва съм сън и почивка.

Чувставате се изолирани в друга стая? Обособете офис в хола.

хоум офис в хола, мебели за хол, падащо бщро

За хората, които не работят постоянно от вкъщи, но знаят, че това им се налага от време на време, или за тези, които са постоянно вкъщи, но нямат деца, могат да предвидят работен кът в хола. Така, няма да се чувствате изолирани в другата стая и ще сте част от живота в дома. Отново би било добре новата мебел, да е в симбиоза с останалото обзавеждане в хола от максимално близък материал като структура и цветове или да е акцент в открояващ се цвят. Вместо отделна мебел, и ако няма да се ползва постоянно, можете да добавите падащо бюро от стената, изработено в същия стил, като мебелировката около зоната с мултимедия в хола.

Всеки метър е от значение. Използвайте преходните пространства.

Чудесно място за обособяване на отделен кабинет са преходните и не категоризираните пространства в дома. Това са коридорите, вестибюла, под-покривното пространство, балкона. Така, можете да създадете още едно самостоятелно помещение в дома си, без да взимате от квадратурите на останалите стаи. И тъй като това са преходни пространство, все пак няма да осигурят пълното уединения на отделния кабинет. Заради местоположението им, най-вероятно тези места нямат достъп до достатъчно дневна светлина, затова трябва да се помисли за допълнително осветление със стенна или настолна лампа.

хоум офис, вкъщи, интериорен дизайн на кабинет

Това е пример на обособен кабинет с библиотека, в под-покривното пространство в коридора на къща. От коридора се влиза в две спални, баня и има стълби към първия етаж на къщата. Макар да е място с много преходи, всъщност през деня осигурява много спокойствие и тишина, тъй като, спалните не се използват в светлата част на денонощието и животът в къща тече, основно на първия етаж, на който са разположени хола и градината.

Пандемията с Ковид19 само засили вече растящата тенденция към преминаване към работа от вкъщи и вярваме, че тя ще се запази и след овладяването на настоящата криза. Домашният офис тепърва ще става задължителна част от пространствата в дома и ще повлияе и на начина на проектиране и строителството на жилищата в съвсем близко бъдеще.