Преди и след: Класика с модерен привкус в сърцето на София

трапезария, интериорен дизайн, мебели и осветление за трапезария

Не всяка пролет обзавеждаме или правим ремонт на своето жилище, затова, когато се заемем с проект „Ремонт“ той трябва да бъде направен така, че да издържи през следващите няколко години.  Понякога, обаче, планираните 6-7години до следващия ремонт стават двадесет, а през това време, нуждата от промяна в жилището ни е все по-голяма с всеки изминал ден.

Точно това се е случило с апартамента, който ще видите по-долу. Намиращ се в сграда, построена през 60-те години на миналия век, последният ремонт, който му е правен е именно преди 60 години. Ето какво направихме с тези 90кв.м. в центъра на София и как превърнахме апартамента в стилно жилище, съчетаващо в себе си класически и модерен интериор.

Заданието

Преди да започнем, се запознахме добре с желанията на собствениците: двойка в напреднала възраст, с вече пораснали деца. Тяхното желание е да живеят в жилище в класически стил, с устойчиви във времето мебели от естествени материали. Фенове са на интериора от 50-те години на миналия век или т.н. mid-century modern. Цветовете, които предпочитат, са земни и балансирани, но това, на което най-много държат е функционалността. За тях беше важно пространството да бъде максимално оползотворено, без да има излишни  елементи, които да отвличат вниманието.

Основно преустройство на хол, с обособяване на кухня, трапезария, домашен офис и зона за релакс

Преди

Правилното използване на пространстово е ключово за нашия начин на работа. Когато създаваме един проект започваме да мислим през призмата на обем, функционалност и архитектура, а след това идва ред на стил и декор. Когато жилището е създадено с мисъл към функционалността, след това е лесно да се предекорира или да се сменят цветовете. Именно това беше и идеята ни, когато работихме върху този дом. Създадено през 60-те години, то беше класически пример за старо строителство: малък хол и отделна кухня, ламперии в коридорите, долапи, баня без тоалетна, отделна тоалетна без мивка,  остъклена тераса.

Цялостно преустройство и ремонт на детска стая

След

Сградата е от 60-те години, с носещи трегерни конструкции, което позволи да се отвори пространство под трегера на едната спалня и хола и да се получи голям хол с трапезария, кухня, релакс зона с общо пространство от 33 кв.м. Кризисната 2020 година, в която на много хора им се налага да работят от домовете си, превърна обособяването на офис част в хола в тенденция, която ще виждаме често при интериора в бъдеще. Ето защо и една част от хола в този апартамент превърнахме в голям работен кът.  Нишите са коридора превърнахме в портманто, обособявайки много място за обувки, за радост на нежната част от семейството. Цветовете са меки, в неутрални нюанси на кафяво и бежово. Тук рамката е специфичният, обединяващ елемент, който срещаме при картините, огледалата и вратите.

Спалня с вграден дрешник и модерно осветление вградено в пълзящи по тавана греди

Кухнята е от фурнир Американски орех, с месингови елементи, множество решения за съхранение и вградени уреди. Трапезната маса и столове са съчетание между орех и бежова кожа, излъчващи класическа елегантност. Акцентът в общото помещение пада върху скрина в синьо, който освен акцент добавя допълнително пространство за съхранение. А с деликатната мазилка в хола балансираме между класиката и модерното.

В процеса на работа, започна да става ясно, че малкото жилище е на път да се превърне в място с много пространство за съхранение. Това виждаме най-вече в основната спалня, където превърнахме една цяла стена в дрешник. Тук отново имаме елементи от дърво в съчетание със светло сиво.

В банята обособихме място за тоалетна и създадохме душ кабина със стъклени врати до тавана. Резултатът е една суха баня, в която отново имаме достатъчно място за съхранение, скрито зад огледалата над мивката.

Баня с вграден душ и тоалетна и скрити ниши за съхранение зад огледалата

Старата кухня беше превърната в детска стая / стая за гости, а тоалетната в дрешник към нея. Стаята е обзаведена в свежа комбинация от бяло и синьо, която виждаме както на стените, така и в мебелите.

Що се отнася до терасата, старите ръждясали конструкции бяха премахнати, а на тяхно място изградихме плъзгащи прозорци, които позволяват терасата да се открие напълно през топлите месеци. Самата тя се превърна  в приятно място за следобедно кафе с компания, боядисана в приятен, зелен цвят.

Остъклена тераса, тип зимна градина, с дървен декинг и стъкла от плъзгаща се алуминиева конструкция

Така, превърнахме този апартамент, чиито последен ремонт е бил преди 60 години, в модерно и функционално жилище, което запазва класическия си дух.