Таван на ръба на възможното

КлиентЧастен
Квадратура35 кв.м.
Завършен 2021

Таван на ръба на възможното

Таванът на ръба на възможното е един от любимите ни проекти, заради високата топка, която беше; със своите 35кв.м. със скосявания, само два прозореца, в стара сграда, в която всяка греда и стена са носещи и в комбинация с високите надежди, които клиентът имаше към нас, за разбработване на пространството.

Когато започнахме, това всъщност бяха три отделни тавана, които заедно с инжинер-конструктор обединихме. На 35к.м. обособихме една основна спалня с вграден дрешник ( 10.5кв.м), втора спалня (7.5кв.м.), зона хол с кухня (9кв.м.), баня и отделна тоалетна.

Тъй като това е основното жилище на млада дама, то трябваше да има има достатъчно място за съхранение на дрехи, обувки, бижута и напълно функционална кухня. За да се справим с това предизвикателство почерпихме идеи и приложихме похвати от дизайна на каравани и мобилни домове.

В 176см ширана е побрана напълно оборудвана кухня с вграден хладилник с камера, фурна с функция миквълнова, вгадена пералня със сушилня, индукционни котлони, абсорбатор с рафтове за подправки, мивка и шкафове за съхранение. За спестяване на място ножовете са поставени на стенна магнитна стойка. А, проблемът с малкото място за работен плот е решен, като трапезната маса е избротена от термо плота на кухнята. Така, тя става нейно естесвено продължение.

Използвани са всички кубатури и кухини в таванските ниши и са превърнати в дрешници, както и мебелировката е развита във височина. Дивана е с ракла и функция сън. До входната врата има тесни шкафове за обувки. В основната спалня леглото лесно се прибира към стената, оставяйки цялата стая свободна. А, във втората спалня, леглото е по-високо от стандартното и има два реда чекмеджета за съхранение под матрака. Разширихме и издължихме оптически стаята поставяйки огледална стена и вертикални греди, а между тях има плитко бюро с възможност за прибиране към стената.

Голямо предизвикатество беше обособяването на три помещения, при наличието само на два прозореца. Проблемът със светлоизточниците решихме, като осветихме целия таван на холно-кухненската зона, която е помещение без прозорец и създадохме усещане за топлина и уют.